Labels

15 February, 2012

Muse -HAARP-

Muse'un 2007 de verdiği ve bence en iyi canlı performansları olan Wembley stadı konserlerini izlemeyen kaldımı acaba? İki kelam etmek lazım diye düşünüyorum Muse ve bu konser hakkında. Matt Bellamy amcanın babasıda gitarist olduğundan ondan etkilenmiş küçük yaşlarda müziğe başlamış, almış başını gitmiş. Tabi küçük yaşlarda müziğin ne olduğunu anlayınca diğer örneklerinde olduğu gibi bu işi kolaylaştırdığı bir gerçek.Biz Beatles'ı 15-20 yaşlarında duyarken, onlar 5 yaşında fln. dinlemiş oluyorlar. Neyse,

Matt amcanın yaptığı müziği dikkatli dinleyince Queen etkilerini görmemek elde değil. Tabiki 80-90'ların alternatif rock ve grunge sesleride kulağa çarpıyor. En ilginci bazı parçalarda Türk ezgilerini bile duyabilirsiniz. Bence bunun en güzel örneği butterfly and hurricanes, hysteria, sing for absolition. Butterfly'da bariz bizim Kemal Sunal'ın Süt Kardeşler filmindeki Gulyabani müziğinin ezgileri var, en azından bana öyle geliyor. Bu Matt Bellamy'nin her türlü müzikle ilgilendiğin göstergesi. Bu yüzden son derece zengin şarkıları var.

Haarp'a gelince, ismi bilindiği gibi Amerikanyanın  hava olaylarını kontrol ettiği varsayılan projesinin ismi. Alaskadaymış bu şey. Eminim Matt amca bununla ilgili kitaplar yazabilecek kadar bilgiye sahiptir.
Konsere gerçekten çok emek harcanmış olduğu sahne arkası görüntülerinden anlaşılıyor.Aslında sahne arkasına gerek yok konseri izleyin yeter. Sahnenin ortasında çıkmaları için, sahne altından alttan bir tünel ile raylı sistem kurmuşlar. Ayrıca şarkılara arası değiştirdiği gitarlar ise bir tür tekerlekli robot stand ile kendisine gönderiliyor. Gerçekten ilginç bir alet ve sırf bu işle ilgilenen sahne arkasında bir eleman var. Düşündürücü bir durum. Herzamanki gibi konserde kendisi için üretilmiş içerisine zvex'in fuzz efekleri entegre edilmiş custom mason gitarlardan kullanıyor. Efekleri aktive etmek ve ayarlamak için bir sürü swich ve bir adet touch pad var üzerinde. Ancak arka planda gözüken kocaman Muse yazılı ampli sahte. Sadece görüntü. Boşa kasmayın markasını öğrenmek için. Atlanmaması gereken bir durum daha, Unintended ve Soldier's Poem şarkılarını çalmak için ana sahnenin yanında kurulmuş daha ufak bir sahneye geçiyorlar.

Eleştirecek derecede tek dikkatimi çeken şey New Born'u normalden yavaş çalmışlar. Giriş kısmı ve sözlerin başladığı kısımdaki metronomlar farklı geliyor bana. Sanırım Matt'in intro kısmında fuzz olayını abartmasından kaynaklanıyor. Şarkının sonunda da yine bence biraz fazla kaçırıyor.

Playlistleri şu şekil:

1. "Intro"
2. "Knights of Cydonia"
3. "Hysteria"
4. "Supermassive Black Hole"
5. "Map of the Problematique"
6. "Butterflies and Hurricanes"
7. "Hoodoo"
8. "Apocalypse Please"
9. "Feeling Good"
10. "Invincible"
11. "Starlight"
12. "Improv."
13. "Time Is Running Out"
14. "New Born"
15. "Soldier's Poem"
16. "Unintended"
17. "Blackout"
18. "Plug In Baby"
19. "Stockholm Syndrome"
20. "Take a Bow"
21. "Closing credits"


Konserin yüksek kalitede dvd si bulunabilmekte. Youtubeda parça parça olarak izlemek mümkün ama dvd deki kalite kesinlikle yok doğal olarak.Youtube üzerinde şöyle bir playlist hazırlamaya çalıştım efenim:



Buda link şeysi direk youtube üzerinden izlemek için
http://www.youtube.com/playlist?list=PLYAuifvIFnGNmuX2XByduqs-ZKUJj_yJl
Bazı videoları başka site üzerinden izlemeye izin vermediğinden dolayı bu linki kullanabilirsiniz. Son olarak grubun diğer elemanlarının isimlerini Christopher Wolstenholme ve Dominic Howard yazmadan geçmemek gerekiyor.

No comments:

Post a Comment